Winnaarsmentaliteit

Heb jij een winnaarsmentaliteit?

Zondag moest het gaan gebeuren. De eerste Nederlander als Wereldkampioen Formule1!

Ik had eigenlijk niet zoveel met deze sport, ik viel (en val af en toe nog steeds) in slaap door het racegeluid.
Maar mijn vriend is een echte Max-fan en dan ga je vanzelf meekijken.

Lees daarover meer in dit blog >

Het ging er al de hele week over. Zondag zaten we dan ook al om 12.00 uur voor de buis. De bank hadden we zo verschoven dat we het goed konden zien. Een hapje en drankje erbij, gezellig.
Het zag er ontspannen uit maar de zenuwen gierden door de kamer.

We hadden Max natuurlijk al een tijd gevolgd en we wisten dat hij er klaar voor was. Hij heeft knetterhard gewerkt om zijn doel te behalen. Hij is de relaxtheid zelf, vol zelfvertrouwen durft hij te roepen dat hij gaat winnen. Hij heeft maar 1 doel! Als eerste over die finish! Wat een focus! Wat een winnaarsmentaliteit!

De teleurstelling

Vol vertrouwen aan de start staan en dan direct te maken krijgen met een grote teleurstelling. De start was bagger!

Wat was er aan de hand? De altijd scherpe Max Verstappen leek wel te slapen aan de start. Zijn concurrent Hamilton schoof hem met gemak voorbij. En die afstand werd groter en groter.
Mijn vriend verloor zijn vertrouwen.
Dit kan nooit meer goed komen.
Hij zat een beetje (heel erg) te balen naast me op de bank.

Het is pas over als het over is

Maar het is pas over als het over is zijn woorden van iemand met een winnaarsmentaliteit. De kracht van een positieve mindset werd in deze kampioenswedstrijd wel heel duidelijk. Max Verstappen heeft een winnaarsmentaliteit en dat betaalt altijd uit!
Als Max het net als de helft van de kijkers het had opgegeven, dan was hij nu geen wereldkampioen.
Want ook al stonden alle signalen op rood en was er een afstand met Hamilton op positie 1 ontstaan die hij nooit meer kon inhalen, hij bleef racen tot het eind!

Teamspirit

Zijn team hielp hem, fantastisch hoe Perez zijn teamgenoot hun rivaal een paar seconden vertraagde. Max bleef met steun van een heel team vechten voor die ene belangrijke titel die hij zichzelf als jong jongetje al ten doel had gesteld.
Hij was nu zo dichtbij, opgeven was geen optie.

Misschien gebeurt er nog een wonder?!
En het wonder geschiedde. Max was klaar om het wonder te ontvangen en te doen wat hij als geen ander kan!
Wat heerlijk in deze Kersttijd, dat we getuigen mochten zijn van een wonder!

Wat heeft dit nu met jou te maken?

Alles!
Ik hoor je denken, leuk Jolanda, maar dit verhaal hebben we inmiddels nu wel gehoord.
Maar mooie verhalen zijn er om steeds weer te vertellen.
Net als het Kerstverhaal. Het wonder geschiedde….

Ben jij er klaar voor?

Om een wonder te ontvangen moet je er wel wat mee kunnen doen. Max had niets aan die safety car gehad als hij het al had opgegeven. Als ze niet al van alles geprobeerd hadden om dichterbij nummer 1 te komen. Toen het wonder verscheen zijn ze direct in actie gekomen en hebben ze de banden vervangen door een paar snellere banden. En zelfs toen het erop leek dat hij door andere auto’s niet in de buurt kon komen van Hamilton om die titel te pakken bleef Max vertrouwen houden. Ook al had hij maar 1 kans, en 1 ronde!

Als dat geen winnaarsmentaliteit is dan weet ik het niet meer.
Hoe positief is jouw mindset? Had jij het al opgegeven?

Starten van een bedrijf

Succes komt niet aanwaaien daar heb je een winnaarsmentaliteit voor nodig. Soms moet je jarenlang werken om doelen te behalen. Strategieën aanpassen, proberen en vallen, fouten maken en misschien wel keihard op je bek gaan.
Je leert door te doen!

Zo startte ik mijn bedrijf vanuit een burn-out. Mijn gedachte was, ik kan alleen maar omhoog nu, dieper dan op de bodem van de put zitten door een burn-out kan niet. Dus de start was redelijk makkelijk. Dacht ik…

Maar het eerste jaar van ondernemen kost alleen maar geld en tijd. Met een beetje geluk kan je de kosten dekken maar als je niet met je neus in de boter valt, dan is het vooral zoeken naar een formule die voor jou succes betekent. En wat ben ik vaak op mijn bek gevallen. Vallen is niet erg, daar leer je van, maar hoe sta je weer op? Sta je weer op?

Je moet roeien met de riemen die je hebt

Eerlijk is eerlijk, Max heeft een stel goede genen en heeft met support en vertrouwen van zijn ouders zijn ding kunnen doen. Niet iedereen die succes wil ervaren heeft zo’n goede basis.
Je moet roeien met de riemen die je hebt.

Als er geen geld en tijd is om je wensen vorm te geven mag je jezelf 1 vraag stellen:

Hoe kan het wel?

Als je geen support hebt, hoe kan je datt dan krijgen?

Als er geen tijd is hoe kun je dat dan maken?

Als je nu niet het bedrag kan investeren dat nodig is voor groei, wat kan je dan wel investeren? Of hoe kan ik het investeringsbedrag bij elkaar krijgen? Wat moet ik daarvoor doen of laten?

Succes zonder opoffering, bestaat dat?

Want ondanks dat Max de support, liefde, genen en geld tot zijn beschikking had moesten er wel degelijk opofferingen gedaan worden. Zijn moeder heeft hem losgelaten om hem de vrijheid te geven zijn droom te volgen. Zijn vader heeft al zijn tijd, energie en geld in Max gestopt om die gezamenlijke droom waar te maken. En Max moest trainen, trainen en trainen! Ook op de momenten dat het even niet zo leuk meer was.

Succes zonder opoffering, bestaat dat?

Prioriteiten stellen

Natuurlijk zijn opofferingen niet leuk. Ik heb altijd gezegd dat ik werk om te leven. Maar ook ik verkies mijn bedrijf regelmatig boven mijn sociale agenda. Want soms kan je gewoon niet alles doen en moet je keuzes maken.

Deze Corona-sh*t is bij veel ondernemers niet in de koude kleren gaan zitten. Ontzettend pijnlijk dat je knetterhard werkt maar dat succes zoals jij dat voor jezelf hebt geformuleerd uitblijft. Maar de vraag blijft dan staan:

Hoe kan het wel?

Ik heb ervoor gekozen om te zoeken naar een parttimebaan om in ieder geval mijn rekeningen te kunnen betalen. Maar tijdens mijn zoektocht kreeg ik de mogelijkheid om online trainingen te geven op zzp-basis. Als ik stil was blijven staan en ging wachten op een wonder had ik dit wonder nooit gezien.

Belangrijk voor jouw race naar succes

Wat is succes voor jou? Dat is een belangrijke vraag als je de route naar jouw succes wilt uitstippelen. De volgende vraag zal dan zijn, wat vind je belangrijk?
Om energie te houden voor jouw race is het belangrijk dat alles (veel van) wat je doet aansluit bij jouw kernwaarden.

Mijn vrijheid staat ver bovenaan mijn kernwaardenlijstje. Maar wensen hebben weinig waarden als je tekort komt voor je basisbehoeften. Dan moeten die behoeften eerst vervuld worden. Denk aan de piramide van Maslow.

Het is belangrijk dat je voor jezelf een route uitstippelt naar je doel.

  • Je doel is je focus,
  • je kernwaarden zijn je kompas en
  • je prioriteiten zijn je route.

Met deze tools in je rugzak kom je een heel eind.

Doe het niet alleen!

Gelijkgestemden om je heen zijn belangrijk. Je wilt mensen om je heen die vertrouwen in je hebben en het beste in jou naar boven halen. Sluit je aan bij een netwerk, zoek een business buddy of laat je coachen.

Alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Max had nooit kampioen kunnen worden als hij er alleen voor stond. Zijn support om hem heen en zijn team zijn een essentieel onderdeel van zijn succes.

Normaal doen!

Vertrouwen houden is niet makkelijk, zeker niet als alle signalen op rood staan. Toen ik begon met mijn bedrijf kreeg ik geen steun van mijn partner, vrienden of familie. Het was voelbaar dat er niet veel vertrouwen was. Ik had ook geen geld dus ik moest een beetje roeien met de riemen die ik had.

Maar omdat ik net uit een burn-out kwam, lieten ze me maar mijn maar ding doen en zeiden ze tussen de regels door of het misschien toch niet beter was om…. en dan kwamen de adviezen.

Misschien hoopte ze dat ik weer een beetje ‘normaal’ zou gaan doen. Zo voelde het voor mij in ieder geval wel. Maar na een burn-out kan je beter niet meer teruggaan naar dat wat je omgeving als ‘normaal’ beschouwt. Want dat ‘normaal’ zijn heeft je ziek gemaakt.

Vertrouwen houden

Als je voelt dat je iets anders mag gaan doen, dan is dat ook zo.
Volg je hart, want dat klopt altijd.

Doordat ik mijn hart ben gaan volgen was ik de zekerheid van een baan kwijtgeraakt, mijn relatie ging over en ik had geen idee waar ik moest gaan wonen omdat ik ook mijn (t)huis was kwijtgeraakt.

Alle signalen stonden op rood maar ik heb altijd het vertrouwen gehad dat ik mijn hart mocht volgen. En ondanks de pijnlijke lessen heb ik er nooit een seconde spijt van gehad.

Ondernemerslessen

Een van mijn eerste ondernemingslessen was dat je niet uit de rij moest gaan. Want als het je allemaal te lang duurt en je stapt uit de rij, dan moet je vervolgens weer achteraan aansluiten. En dan begin je weer helemaal opnieuw.

Wist je dat je vaak heeeeeel dichtbij je doel bent op het moment dat je twijfelt en het wilt opgeven?

Hoe zit het met vertrouwen in je brein?

Je brein werkt met je mee als je leeft vanuit de bron vertrouwen, en je brein werkt tegen als je leeft vanuit de bron angst. Dat zijn feiten. Wil je daar meer over weten, volg dan de breinklas.

Je mag jezelf meer trainen op vertrouwen, dat maakt je leven makkelijker en leuker. En uiteindelijk ook succesvoller, hoe je succes ook hebt geformuleerd.

Omarm het hier en nu

Max Verstappen heeft vertrouwen omarmt. Hij blijft vertrouwen houden. Als een journalist hem vraagt hoe hij zo rustig blijft onder deze omstandigheden geeft hij een krachtig antwoord: Voor mij verandert er niet zoveel. Ik moet gewoon elke race doen wat ik moet doen en dat is hard rijden!

En daar zit kracht in. Dat is een winnaarsmentaliteit! Je niet laten afleiden door omstandigheden of concurrentie maar vertrouwen houden in jezelf, in het hier en nu en geven wat je kan geven to-the-max.

Hoe kan het wel?

Door te blijven in het hier en nu en vanuit daar te bekijken, wat kan ik nu doen?
Ik heb echt wel momenten gehad dat ik het even niet meer wist. Dan keek ik naar buiten en voelde me rijk omdat ik nog steeds een dak boven mijn hoofd heb, liefde en vriendschap mag ontvangen en geen honger heb.

Ik voedde mezelf met deze positieve gedachten om van daaruit mijn situatie te bekijken. En dan vroeg ik me af, wat kan ik NU doen?
En als je echt even tijd neemt om je gevoel en situatie te analyseren, dan komt er altijd zicht op een pad die je nog niet eerder genomen had.

Nieuwe strategie bepalen

Heb jij een winnaarsmentaliteit? Ben jij ook geen opgever en wil je een (nieuwe) strategie bepalen? Wil je Content Schrijven inzetten voor je zichtbaarheid maar wil je vooral ook Content Zijn en blijven?

Besef dan dat jij als ondernemer onderdeel bent van je bedrijf en je strategie. Jij en je bedrijf zijn 1.

Content Schrijven & Content Zijn horen bij elkaar

Heb je een focuspunt en wil je weten hoe je daar kunt komen? Heb je support nodig zodat je er niet alleen voor staat? Vind je het belangrijk om niet alleen je bedrijf te laten groeien maar wil je ook persoonlijke groei? Wil jij jouw winnaarsmentaliteit voeden? Durf jij jezelf de vraag te stellen, hoe kan het wel?

Kijk dan eens naar mijn jaarprogramma en maak van 2022 een Content Jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *