Uitstelgedrag en marketing

Hoe kan uitstelgedrag succesvol zijn voor je marketing?

Uitstellen en uitstelgedrag. Zeer herkenbaar voor veel ondernemers. Ik denk voor elk mens.

Zo wil mijn vriend al twee jaar lang zijn schuur opruimen. Er gaat geen week voorbij of hij belooft zichzelf om eraan te beginnen. En áls hij er al aan begint, haakt hij sneller af dan dat hij doorzet.

uitstelgedrag

Dat heeft helemaal niets te maken met luiheid of niet willen. Maar doordat de taak zo groot is en hij niet weet waar hij moet beginnen. En daarom gaat zijn brein hem allemaal signalen geven om het nog maar even zo te laten.

Zijn brein signaleert allerlei redelijke argumenten:

  • Het staat niet in de weg, laat maar staan.
  • Misschien heb ik het nog ooit nodig.
  • Zonde om weg te doen er zitten zoveel mooie herinneringen aan.
  • De stort is nu gesloten.
  • Ik heb nu geen busje tot mijn beschikking.
  • Het is steenkoud in de schuur dat kan ik beter doen als het weer wat beter is.
  • Het is te mooi weer, zonde om nu in de schuur te werken.
  • Het is te heet nu, niet te hebben in de schuur.
  • Het kost te veel tijd, ik heb maar drie uurtjes.
  • Ik kan ook iets leukers gaan doen.
  • Etc etc etc.

Je herkent het vast. Je doet niets en je brein is op kort termijn gerustgesteld maar op lange termijn blijft deze taak aan je ‘knagen’. En dat kost energie. Uitstellen lijkt dus niet echt zinvol.

Maar uitstellen kan wel degelijk zinvol zijn

Ik heb ook goed nieuws. We zien uitstellen als een negatief iets. Althans, ik wel. Maar uitstellen kan ook heel zinvol zijn.

  1. Uitstellen kan ervoor zorgen dat je omzet stijgt.
  2. Uitstellen kan ervoor zorgen dat je content beter wordt gelezen.

Hoe zit dat dan?

Eigenlijk heel simpel.

Je gebruikt uitstellen van het overbrengen van je boodschap om mensen bij je te houden. Ze hangen aan je lippen als ze weten dat er informatie komt. Je belooft dat de informatie komt maar je geeft het nog niet.

Super irritant overigens vind ik

Je kent ze vast wel. De webinars en presentaties die je vooraf iets beloven te geven en de constante herhaling van deze belofte. Maar er gebeurt niets. Je moet lang, heel lang wachten tot die belofte wordt ingelost.

Waarom blijf je hangen en luisteren naar woorden die geen inhoud hebben?

Waarom geef je zoveel van je tijd?

Hoe komt het toch dat we geïrriteerd zijn maar toch niet afhaken?

Het antwoord is simpel: nieuwsgierigheid!

Nieuwsgierigheid

Dat is reden waarom we blijven hangen. We zijn nieuwsgierig!

Als nieuwsgierigheid wordt opgewekt ben je in een actieve staat van zijn. Alles staat ‘aan’.

Je brein bestaat uit meerdere onderdelen en systemen die samen bepalen wat je denkt, voelt en doet. Als je nieuwsgierig bent verandert voor even de werking van je brein en kom je in een nieuwsgierige staat van zijn. Ik kan niet 1 plek in je brein aanwijzen die daarvoor verantwoordelijk is. Het hele systeem is daarvoor in werking gezet.

uitstelgedrag

Je brein wil informatie!

Als de boodschap wordt aangekondigd maar wordt uitgesteld krijgt je brein een informatietekort en wil dat oplossen! Je bent daarom in een actieve staat van zijn om antwoorden te krijgen. Die onzekerheid door informatietekort voelt onprettig en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Je kunt pas weer relaxen als dit gat is gedicht.

Gebruik jij deze overtuigingstechniek al?

Een slimme overtuigingstechniek voor je content. Je gebruikt gewoon de kennis van je brein om je boodschap over te brengen. Op onbewust niveau plant je een zaadje in andermans brein. Ook al voelt de ander zich geïrriteerd. Dat maakt dan eigenlijk niet meer uit. Jij hebt jouw doel gehaald.

Nieuwsgierigheid is stress voor het lichaam

Gebrek aan informatie is voor je brein stress. Je hartslag verhoogt, je pupillen verwijden en je begint het een beetje warm te krijgen. Precies dezelfde onprettige reacties die ook stress oproept.

Maar gelukkig is het niet ongezond voor je. Want deze stress duurt niet lang. Langdurige stress zorgt voor klachten, overspannenheid en uiteindelijk een burn-out. Daar hoef je bij het oproepen van nieuwsgierigheid niet bang voor te zijn.

Als je het antwoord hebt gekregen dan maakt je brein weer een gelukshormoon aan en is de stress in een keer verdwenen.

Ik ben er geen voorstander van

Ik vind het niet prettig om op deze manier met mensen te spelen. Een webinar geven en heel lang een belofte herhalen en geen waarde geven tot ik die belofte eindelijk inlos zal ik zelf niet snel doen.

Zelf vind ik het ook irritant en daarom zorg ik ervoor dat je altijd (redelijk) snel je antwoord krijgt. Even kort plagen maar wel snel die gelukshormonen laten werken.

Maar het is wel slim om langer die nieuwsgierige staat van zijn te prikkelen bij je doelgroep, want het werkt.

Terug naar het probleem van de schuur opruimen

Ik heb voor Inique4U een gastblog geschreven over de oorzaken en oplossingen van uitstelgedrag. Als je last hebt van uitstelgedrag raad ik je aan dit blog ook even te lezen.

Om het probleem van mijn vriend over het opruimen van de schuur op te lossen is er een plan nodig. Een realistisch plan met een duidelijk doel en een oplossing voor een verlangen of pijn.

Want zonder pijn of een verlangen komen we gewoon niet in actie.

Daarom denk ik dat die schuur van mijn vriend nog wel lang vol zal staan. Ook al vindt hij dat hij de schuur een keer moet opruimen, er is geen directe pijn (het staat niet in de weg) en ook  geen verlangen (ik heb toch geen fiets die een plek nodig heeft in de schuur) om in actie te komen. Deur dicht en niemand heeft er last van.

Hoe zit het met jouw uitstelgedrag?

Hoe zit het met jouw uitstelgedrag. Welke taak blijf je maar voor je uitschuiven?

Waarom?

Dat is eigenlijk de sleutelvraag. Waarom staat het op je lijstje? En waarom doe je het dan niet? Grote kans dat de pijn of het verlangen niet groot genoeg is. Het levert je te weinig op.

Zo kan het voelen dat je geen tijd hebt om die online training te gaan maken maar als je vriendin je vraagt om een dagje te gaan winkelen, dan heb je je jas al aan.

Als je iets echt wilt doen heb je geen last van uitstelgedrag.

Uitstelgedrag én prioriteit

Op mijn takenlijstje staat ’toevallig’ het maken van diverse trainingen voor de Content Academie. Ik heb er een mooi plan voor en een toekomstvisie. Ik heb een onderzoek(je) gedaan naar verlangens van de klanten en ik heb een extra training gedaan om mijn funnels zo in te richten dat ik kan gaan werken naar een passief inkomen.

Supergaaf om zo mijn dromen uit te laten komen!

Maarrrrr….

Ik heb nog wat op mijn takenlijst staan. Ik start volgend jaar met een begeleidingsprogramma voor ondernemers die starten na een burn-out. Ook daar heb ik prachtige content voor, een mooie online community, en een visie. Het enige dat ik nog moet hebben zijn enthousiaste ondernemers die hun dromen waar willen maken.

Maar toch vind ik elke dag weer een taak die belangrijker voelt.

Nog een opleiding

Misschien heb je het gevoel er nog niet klaar voor te zijn. En wil je eerst nog een opleiding volgen.

Op dit moment gaan al mijn vrije uurtjes op aan mijn coachopleiding (deze maand examenmaand en ik heb het te lang laten liggen) Daarvan voel ik de pijn en het verlangen. Ik wil slagen én ik heb het examen aangevraagd en al betaald. Maar ik heb studeren té lang uitgesteld dat ik nu elk uurtje nodig heb. Dat heeft dus even prioriteit.

Nieuwsgierigheid opwekken

Ik heb het vaker gezegd. Marketing begint met het einddoel voor ogen. Zonder duidelijke wensen en doel gebeurt er niets.

Lang heb ik rondgetold om helder te krijgen hoe ik mijn bedrijf wil voortzetten. Nu ik steeds helderder heb hoe ik mijn dromen uit kan laten komen, kom ik ook weer in actie.

En daarvoor visualiseer ik niet alleen hoe het eruit ziet als alles is uitgekomen. Maar ik denk ook na over hoe ik er ga komen. En nu we weten hoe nieuwsgierigheid werkt in je brein, kunnen we dat natuurlijk ook inzetten om je doelen te realiseren en je uitstelgedrag aan te pakken.

Ik ga mijn nieuwsgierigheid opwekken door mezelf vragen te stellen:

  • Hoe kom ik aan 20 ondernemers voor mijn begeleidingsprogramma?
  • Hoe vind ik de ondernemers die ik wil begeleiden met de (door)start van hun bedrijf?
  • Hoe vind ik ondernemers die willen leren goed voor zichzelf te zorgen?
  • Hoe kan ik deze ondernemers bereiken?
  • Hoe krijg ik meer bekendheid over mijn waardevolle programma?

Bij het opschrijven van deze vragen voel ik gewoon dat mijn brein ‘aan’ gaat.

Ik daag je uit!

Stel je zelf hoe-vragen en zet je brein ‘aan’ om uitstelgedrag aan te pakken.

Wil je daar even met mij over sparren? Dat vind ik altijd interessant! Mail me even dan maken we een afspraak voor een online koffiemomentje.

Of kijk in mijn etalage >

3 gedachten over “Uitstelgedrag”

  1. Een mooi Blog wat ik erg herken. Want ik heb erg last van uitstelgedrag en ik ben blij te lezen dat het juist niet erg is. -:)
    Die schuur herken ik. Zou mijn zolder kunnen zijn.
    Als de druk hoger wordt en de pijn dus groter, bijvoorbeeld omdat de ruimte nu echt te vol is en er nog meer bij moet, dan begin ik er aan. Maar zodra ik in de rommel iets vind wat ik misschien nog gebruiken kan, dan stort ik me vol overgave op het zoeken van vergelijkbare spullen en schuift het opruimen weg uit m’n lijstje.
    Ben benieuwd naar dat blog bij Ineke. #nieuwsgierig

    1. Herkenbaar voor velen denk ik. Je bent in goed gezelschap.😉 Gebruik deze eigenschap gewoon voor je Marketing en je bent helemaal de bom. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *