positieve filter

Een positieve filter maakt alles mooier

Hoe was jouw jaarwisseling?
Ik was samen met vrienden en we hebben het gezellig gehad. Je kent dat wel, je eet gezellig wat, neemt er een drankje bij en in ons geval deden we een spelletje. Je hebt het gezellig met elkaar en je wilt dit vastleggen. Een groepsfoto maken op de leeftijd waarin wij zitten valt nog niet mee. “Opnieuw! Hier sta ik er stom op, hier lijk ik wel een olifant, oh die rimpels ik moet minder lachen, nee die camera moet hoger anders heb ik een onderkin…” Haha het duurt even voordat die foto is gemaakt.

Per ongeluk drukte we op een filter die wel heel aantrekkelijk was.

Het vuurwerk op de achtergrond en je gezicht zo gladgetrokken alsof we weer tieners waren.
Wat een vreugde gaf dat!
Zo willen we er elke dag wel uitzien.

Deze positieve filter gaf me een inzicht waar ik weer mee vooruit kan.

Filters zijn nep!

Al die positieve filters geven een gekleurd beeld van de werkelijkheid. Nep! Zo zou je het kunnen noemen. Het kan een probleem voor je zijn als je op social media met al deze positieve filters ziet als waarheid. Als je jezelf vergelijkt met deze perfecte wereld en je het gevoel krijgt dat je te kort komt. Of als je het gevoel krijgt niet goed genoeg te zijn.

Gelukkig weten de meeste van ons heus wel dat de social-media-wereld geen eerlijke weergave is van de werkelijkheid. Je ziet er zelden iemand waarmee het niet goed gaat. Het is altijd gezellig en nooit eenzaam of rauw.

Een eerlijke weergave is kwetsbaar

Eerlijk zijn voelt kwetsbaar. En ook al vind ik persoonlijk dat kwetsbaarheid kracht is, zo voelt het zeker niet altijd.

Ik vind het niet leuk om te vertellen dat het afgelopen jaar een grote uitdaging was. Dat ik financieel aan de grond zat, dat ik minder klanten mocht helpen en dat ik niet goed weet wat ik nu eigenlijk wil en voor wie. Dat ik niet kan kiezen en dat de blokkades groter lijken te worden in plaats van kleiner. Dat ik keihard in een overlevingsmechanisme aan het werk ben gegaan terwijl ik heel goed weet dat dat niet de weg naar succes is. Maar dat ik geen rust in mijn lijf vindt om echt even na te denken over hoe nu verder.

En ook al geeft dit slachtoffergedrag geen positieve vibe, ik bleef er maar in hangen alsof het een comfortabele zone was. Mijn brein begaf zich op bekend terrein en wilde daar lekker blijven zitten.

Een nieuw jaar voelt als een lege bladzijde

Een nieuw jaar voelt voor velen als een lege bladzijde. Een jaar dat je zelf kunt invullen zoals jij dat wilt. Maar als je in een negatieve spiraal zit, zoals ik zat, dan is het best een uitdaging om zo naar een nieuw jaar te kijken.

Maar die fotofilter op oudejaarsdag heeft me een inzicht gegeven waar ik blij mee ben.
Het biedt tal van mogelijkheden en geeft me weer een positieve vibe. Ik maak een beslissing dat ik mij niet meer laat leiden door negatieve omstandigheden en gedachten.

Filters in je brein

 

Je brein werkt net als de camera op je telefoon, met filters. Deze filters ontwikkel je gedurende je leven. Je maakt iets mee of ziet iets gebeuren waar je een bepaald gevoel bij hebt of een oordeel over hebt gevormd. Deze ervaringen zijn je filters. Als je nog een keer zo’n zelfde ervaring meemaakt, dan haalt je brein dezelfde emoties en gedachten weer naar boven die zijn opgeslagen in je brein. En deze emoties en gedachten zie jij als dé waarheid.

Deze waarheid is gekleurd. Net als de waarheid op social media. Iedereen bekijkt elke situatie met eigen filters, en iedereen heeft dus ook een eigen waarheid.

Als je veel dingen meemaakt die niet zo leuk zijn dan krijg je allerlei zwarte en grijze filters in je brein. Je wordt een zogenaamde zwartkijker. Je ziet dan overal gevaren, problemen en moeilijkheden.

Je brein is een enorme grote computer en slaat alles op. Bewuste en onbewuste signalen. Jouw gedachten zijn de commando’s van dit brein. Als jij de wereld bekijkt door een zorgelijke bril, gaat je brein ook allerlei bewijzen vinden om dit gevoel te bevestigen.

Maar dat werkt andersom ook zo!

Ik kreeg een geniaal inzicht door die filters op oudejaarsdag

Wat als ik een positieve filter over mijn werkelijkheid leg? Wat als ik mijn situatie mooier maak in mijn brein dan de werkelijkheid mij nu laat zien?

Het maakt namelijk niet uit voor je brein wat voor signalen ik geef . Mijn brein kent het verschil niet tussen de waarheid en een leugen. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Ik ben altijd al een voorstander geweest van positief denken. En ook al is mijn situatie niet rooskleurig en zijn de rode cijfers mijn gezelschap geworden, ik besefte ineens dat ik zelf deze werkelijkheid heb gecreëerd doordat ik mijn brein allerlei zorgen gaf in plaats van mogelijkheden. En dan krijg ik dáár ook de bewijzen van.

Dat mag dus anders!

Ik gooi een positieve filter over mijn leven!

Ik weet dat het anders kan. Ik heb jaren gewerkt zonder zorgen en ik kon alles doen wat ik maar wilde. En nu heb ik mij laten beïnvloeden door externe factoren.

‘Ze was een beetje dom’.

Het wordt tijd dat ik weer verantwoordelijkheid neem over mijn leven. En dat begint met anders denken!
Dat begint met het omarmen van een nieuwe filter!

IK weet dat dit iets is dat ik heel goed kan.

Ik heb me alleen laten verleiden om mee te gaan in externe omstandigheden alsof ik daar een slachtoffer van was. Maar ik ben geen slachtoffer ik ben een persoonlijke leider! Dat is juist mijn kracht!

Plan van aanpak

Mijn grote blokkade in mijn brein is dat ik niet goed weet wat ik wil. En als je niet goed weet wat je wil, kan je ook geen weg uitstippelen om daar te komen.
Maar dat ik niet goed weet wat ik wil is ook maar een gedachte.

Dat is de eerste gedachte die ik ga omvormen.
Ik weet heel goed wat ik wil en ik durf ernaar te kijken!

Gedachten met een positieve filter bedekken

Dat is wat ik ga doen.

Ik ga al mijn gedachten opschrijven en omschrijven met een positieve filter over mijn gedachten.

Ik kan het niet. > Ik kan zoveel meer dan ik denk.
Ik durf het niet. > Ik weet dat ik lef heb om mijn hart te volgen.
Ik kan mijn dienst niet verkopen. > Mensen zitten te wachten op mijn ervaring en kennis.
Niemand kan me nog volgen. > De stappen die ik heb gemaakt had ik nodig om te komen waar ik nu ben.
Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. > Kom in beweging, mijn pad wordt dan vanzelf duidelijk.
Ik heb verantwoordelijkheden die me tegenhouden. > Ik neem mijn verantwoordelijkheden mee waar ik ook ga, ik word er alleen maar sterker van.
Als ik mijn eigen pad vol dan loop ik alleen. > Als je je eigen pad volgt, dan kom je mensen tegen die ook op dat pad zijn, dat geeft extra positieve energie.
Ik laat me tegenhouden. > Ik vertrouw op mezelf en volg mijn intuïtie.

Ik liet me meesleuren

Dit zijn geen nieuwe gedachten, ik was het gewoon even vergeten omdat ik mezelf liet meesleuren in oude gedachtenpatronen en angsten. Ik liet me meesleuren door omstandigheden en door angst ging ik in de actiemodus. Waar velen naar binnen keerden en rust ervaarde, had ik mezelf in een sneltrein gezet van actie. Bezig zijn is mijn overlevingsmechanisme.

Tijd voor zachtheid

Vorig jaar heb ik de opleiding Allround Coach afgerond. Dat is een opleiding met drie diploma’s:

 1. Life coach
 2. Stress en burn-out coach
 3. Budget coach

En ook dit pakte ik aan met mijn wilskracht en sterke werkethiek.
Maar wat wil ik daar nu mee? Ik kreeg de neiging om weer nieuwe producten te gaan maken zonder duidelijk plan. Maar ik stap op de rem.

Het is nu tijd voor zachtheid.

2 gedachten over “Een Gelukkig Nieuwjaar door een positieve filter”

 1. Hester Wildenberg

  Mooi weergegeven, heel herkenbaar voor mij. Wilskracht! Te veel energie en geen duidelijk doel… :-(. Daar dan weer een oordeel over hebben. Wat is het ‘nut’ in mijn leven? Druk zijn om daar niet bij stil te staan. Gelukkig dwingen de omstandigheden me regelmatig om toch even in het nu te zijn en vol verbazing zie ik dan wat ik bereikt heb.

  1. Jolanda Damsma

   Bedankt voor het delen Hester, altijd fijn om te weten dat ik niet de enige ben. #gedeeldesmart.

   En ook fijn dat we er gewoon weer uitkomen. Nu nog stoppen met oordelen over jezelf, dat heeft namelijk weinig nut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *