door na een burn-out

Doorgaan na een burn-out, hoe doe je dat?

Het is jaren geleden dat ik omviel door een burn-out. Ik was 40 en had mijn leven goed voor elkaar. Dacht ik.

Ik heb nooit gedacht dat mij dit ging overkomen. Ik ben positief ingesteld en een harde werker. Niet zeuren maar gewoon je schouders eronder zetten en zorgen dat het voor elkaar komt. En juist dat heeft ervoor gezorgd dat ik omviel. Dat herken je vast.

Mensen die een burn-out hebben gehad zijn niet zwak, maar hebben juist heel veel kracht. Ze weten alleen niet goed hoe ze dit kunnen doseren zodat ze meer succes uit het leven halen, energierijk blijven en hoe ze grenzen stellen. Sommige weten niet eens waar die grenzen liggen. Zo gewend dat ze zijn om overal ‘ja’ tegen te zeggen.

Zo was ik.

Wat een reis!

Wat een reis heb ik de afgelopen jaren gehad. Ik heb extreem veel geleerd over mezelf. Ik nam mezelf niet serieus en aan de andere kant nam ik alles wat ik dacht veel te serieus. En ik luisterde al helemaal niet naar mijn lichaam of intuïtie, want dat was vaag. Ik hield van feiten. Maar wat zijn feiten?

Inmiddels weet ik dat iedereen een eigen waarheid leeft en dat het bijna onmogelijk is om te praten over feiten. Want dat wat er gebeurt neemt een ieder waar met een eigen referentiekader.

Doorgaan na een burn-out is uitdagend. Het is niet altijd makkelijk. Het is vallen en opstaan. Je moet goed voor jezelf blijven zorgen. Je moet weten wat je wilt. En juist dit laatste heeft me lang tegengehouden. Wat wil ik eigenlijk?

Doorgaan na een burn-out: Wat wil ik eigenlijk?

Een simpele vraag maar het antwoord vind ik ingewikkelder dan het leven zelf. 😉 Zeker net na mijn burn-out had ik geen idee wie IK was en wat IK wilde. Mijn leven stond in het teken van ‘anderen’. Ik werd breed geïnteresseerd in allerlei onderwerpen.

Ik heb talloze boeken gelezen en veel te veel trainingen gedaan om er achter te komen wat ik allang wist. Zelfontwikkeling en ondernemerschap zijn dé onderwerpen waar ik op ‘aan’ ga. Ik ben een mensenmens en ik ben enorm nieuwsgierig waarom mensen doen wat ze doen.

Daarnaast ben ik zorgzaam, ik ben niet voor niets begonnen in de zorg. Dit was overigens nog wel een uitdaging voor mij om te accepteren, dat ik zorgzaam ben. Ik zag een zorgzaamheid als iemand die het huis aan kant had, precies wist welke boodschappen er gehaald moest worden, al in de keuken stond voordat er naar gevraagd werd, altijd bezig was om de ander in de watten te leggen.

Nou zo ben ik niet! 🙂

Maar ik wil wel dat het goed met je gaat, dat ik echte aandacht voor je heb en ik kom midden in de nacht mijn bed voor je uit als je roept om hulp (en nee jongens, niet als je een taxi nodig hebt). Er bestaan meerdere vormen van zorgzaamheid. Maar ik ben ook ambitieus, ik wil het beste uit mezelf halen. Maar ook uit anderen.

Juf Jolanda

Mijn vriendin roept al jaren dat ik een soort van ‘juf’ ben. Ik ga graag de diepte in als ik in gesprek raak met anderen. Volgens mijn vriendin en kinderen moet ik dan altijd ‘een les’ doorgeven. Best irritant realiseerde ik mij dus daar ben ik aan gaan werken. Ik geef nu geen adviezen meer als er niet om gevraagd word of als ik geen toestemming heb gekregen. (Goed hè?)

Maar ze hebben wel gelijk. Ik wil anderen begeleiden, inzichten geven zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat gaat natuurlijk, dat vind ik leuk. Zo is Content Trainer ‘geboren’. Het past goed bij mij!

Doorgaan na een burn-out: Blokkades naar succes

Nu ik weet wat ik wil kan ik een plan maken om dat een onderdeel te laten zijn van mijn dagelijkse leven. Ik heb de opleiding van NLP practioner en de Coachopleiding Burn-out coach afgerond. En nu sta ik voor het examen van allround coach. Dit is een combinatie van life coach – burn-out coach – en budget coach. Ik vind het heerlijk om nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te leren. Om deze vervolgens weer door te geven.

Maar ik vraag me toch af. Leer ik voor mezelf of leer ik om mezelf te bewijzen?

Dom kind

Als kind werd ik bestempeld door mijn ouders als dom. Mijn ouders dachten dat ik naar speciaal onderwijs zou moeten en waren verbaasd toen ze op school hoorde dat ik prima mee kon komen.

Ik was alleen verlegen. Ik had geen zelfvertrouwen en ik durfde al helemaal niets te vragen. Bang voor domme vragen en daarom uitgelachen te worden. Mijn overlevingsstrategie was, onder de luwte blijven. En vooral niet opvallen!

Hoe vaak ik niet in de klas zat met een antwoord op de vraag die de docent stelde. Ik dacht het antwoord te weten, maar niemand stak zijn hand op of gaf antwoord. De docent gaf hinten en ik dacht ‘zit ik er zo naast?’ Het is zo voor de hand liggend maar niemand weet het. Dan zou ik wel verkeerd denken. Vol spanning wachtte ik dan af wat het antwoord zou zijn. Soms wel na 3x een extra uitleg. En dan bleek mijn antwoord gewoon te kloppen. Maar ik zei niets. Ik voelde al snel aan dat mensen zich beter voelen als ze bij iemand zijn die niet boven hen uitstijgt. En ik wilde er heel graag bij horen, dus ik hield me klein.

Ons brein is geprogrammeerd met allerlei informatie die we bewust en onbewust oppikken.

Het is daarom een behoorlijke uitdaging om te achterhalen wat mijn of jouw blokkade nu eigenlijk is.

Doorgaan na een burn-out: Anders dan anders

Ik voelde me altijd al anders dan anders. Ik heb mijn gevoelens altijd genegeerd. Door mijn fijngevoeligheid kan ik goed aanvoelen wat mensen het liefst willen en daar voldeed ik dan aan. Zo had ik altijd mensen om mij heen maar voelde ik me nooit ergens echt thuis. Ik kreeg het benauwd als ik werd gevraagd als ‘vriendin’ en dat ik dan elke dag moest bellen en alles samen moest doen. Zo’n vriendin zorgde voor problemen. Wanneer kon ik dan mezelf zijn?

Ik ben graag alleen, toen en nog steeds. Dan kan ik zijn wie ik echt ben. Maar ik ben ook graag onder de mensen! Een soort tegenstelling waar ik mezelf vaak op betrap. Natuurlijk wil ook ik graag ergens bij horen maar ik wil niet verplicht zijn om bepaalde dingen te doen omdat de ander dat nu eenmaal doet of omdat dit een ongeschreven regel is.

Onafhankelijk zijn is voor mij belangrijk

Ik wil van niemand afhankelijk zijn maar ik wil ook niet dat anderen afhankelijk zijn van mij. Autonomie en vrijheid staan hoog op mijn agenda. Zo heb ik ook mijn kinderen opgevoed. Ik voel bijvoorbeeld dat ik een goede band heb met mijn jongens, maar we zijn fysiek niet vaak samen. En echt niet alles wordt gedeeld. Ik ben ‘bang’ dat ik mijn twist heb doorgegeven. 🙂

Er zaten en er zitten vast nog steeds, allemaal blokkades in mijn en jouw brein die in de weg staan om te zijn wie ik werkelijk ben.

Groots! Net als jij!

Maar ik heb er al heel wat opgeruimd. Nu kan ik ook zijn zoals ik wil zijn in gezelschap. En ik ben mijn eigen beste vriendin in plaats van mijn eigen vijand. Dat gun ik iedereen.

Vooral nu is belangrijk

Ik betrapte me erop dat ik vooral in de toekomst leefde. Straks moet ik dit, en dan doe ik dat en daarna ga ik zo. Ik was niet bewust van het hier en nu.
Inmiddels heb ik geleerd dat juist het hier en nu belangrijk zijn.

Gisteren is al geweest en morgen moet nog komen. Ik heb alleen invloed op hier en nu want ik ben alleen hier en nu. Ik geniet van het leven hier en nu. Pak problemen aan die er zijn hier en nu. Dat geeft veel rust.

Loslaten van dingen waar je niets meer aan kunt doen en accepteren van situaties die je niet kunt veranderen.
Mijn moeder zei altijd, ik zou nog wel een keer mijn jeugd over willen doen maar dan dat ik weet wat ik nu weet.

Ik vond het een beetje een cliché gezegd, maar ja, het zijn niet voor niets clichés, ze zijn gewoon waar. Mijn moeder is al jaren geleden overleden. Wat zou ik nog graag een keer met haar praten over dit soort zaken.

Doorgaan na een burn-out: Als jij verandert, verandert de omgeving met je mee

Dit vond ik denk ik wel de grootste uitdaging van doorgaan na een burn-out. Het is belangrijk dat er dingen in je leven gaan veranderen na een burn-out. Want als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je kreeg. En ik wil nooit meer een burn-out!

Voor jezelf kiezen is moeilijk als je geen steun krijgt van je omgeving.
Ik besloot na mijn burn-out te gaan ondernemen. Bijna elke start van een onderneming kost veel tijd, energie en geld. En als je dan het gevoel hebt dat je omgeving niet in je gelooft, dan hakt dat er erg in.

Voor mijn burn-out verloor ik mijn moeder, door mijn burn-out verloor ik mijn baan, en doordat ik veranderde in mijn wensen en acties verloor ik mijn partner, daardoor verloor ik al mijn geld en mijn huis en ik had geen plek om te wonen. Klinkt dramatisch toch? Maar soms is het nodig om de wereld op zijn kop te zien om helder te krijgen wat je nu eigenlijk wilt!

Herstellen van een burn-out

Als je net herstellende bent van een burn-out zijn dit behoorlijke uitdagingen. Blijf dan maar eens voor jezelf kiezen!
Ik vond de kracht door alle tools die ik had geleerd en ik bleef vertrouwen houden in mezelf en in deuren die open zouden gaan. En dat gebeurde op wonderlijke wijze.
Dankbaar ervaarde ik hulp van mensen waar ik het niet van verwachte en ik ben in de steek gelaten van mensen die belangrijk voor me waren. Je hebt geen invloed op externe factoren maar je kunt wel bepalen hoe jij ermee omgaat.

Ook hier helpt het zijn in het hier en nu. Daar is minder erg dan de gedachte die je hebt over het verleden en de doemscenario’s die je hebt gevormd over de toekomst.

Als jij verandert, verandert de omgeving met je mee.

Zet je schrap!

Ondernemen na een burn-out

Ik heb besloten om te gaan ondernemen na mijn burn-out. Best een verrassende beslissing. Ik had niets met ondernemen, wist er geen bal vanaf en ik had zelfs geen idee waar ik mijn geld mee zou gaan verdienen. Maar ik voelde gewoon dat ik dit wilde. Dat dit mijn pad was. Dus ik ging de uitdaging aan!

Wat moest ik nog veel leren! En wat mag ik nog steeds veel leren.

We weten meer niet dan dat we wel weten.

De frustratie in mijn functie als communicatieadviseur was dat online communicatie te weinig aandacht kreeg. Dus ik besloot mij daarop te gaan richten. Websites verbeteren door overtuigende content en indeling.

Marketing = kunstjes leren

Je bedrijf opzetten en je marketing doen zijn kunstjes die je jezelf kunt aanleren. Deze kunstjes gaan voor je werken als je exact weet wat je wilt en voor wie.

Als ik praat over marketing dan heb ik het over het inrichten van een marketingwiel. Dat zijn acties die op elkaar moet aansluiten zodat het wiel voor je kan gaan draaien. Vaak draait dit wiel niet omdat er een stok in zit. Ik ga met jou op zoek naar die stokken zodat jij ze eruit kan trekken. Ik merk dat de stokken vaak zitten in de manier van je denken en je zijn. Jij bent vaak de blokkade naar je succes.

Kijk eens in mijn etalage

Kijk eens naar mijn aanbod waarin ik niet alleen mijn lessen overdraag die ik heb geleerd over ondernemen en Content Schrijven, maar ook de lessen over Content Zijn met jezelf en vertrouwen hebben in de toekomst. Wil je daar meer over weten? Kijk dan in mijn etalage of neem contact met mij op.

Starterspakket Ondernemers

Omdat ik weet dat je als ondernemer graag dingen doet die werken op kort termijn heb ik een starterspakket voor je gemaakt waar je direct stappen zet richting je gewenste toekomst. Je kunt dit pakket nu gratis downloaden en direct beginnen.

Omdat ik als Content Trainer je graag de lessen doorgeef die ik heb mogen ontvangen.

gratis Starterskit Downloaden

2 gedachten over “Doorgaan na een burn-out”

  1. Pingback: Heb jij een winnaarsmentaliteit? | Content Trainer

  2. Pingback: Een gelukkig nieuwjaar door een positieve filter | Content Trainer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *